Wat is Training Stress Score (TSS)?

Training Stress Score (TSS)

TSS staat voor training stress score. Dit is een score die in het leven is geroepen om de belasting van trainingen met elkaar te vergelijken en in te schatten hoe zwaar de trainingen zijn geweest.

De score probeert de impact van een training op het lichaam weer te geven. Het is daarom een goed instrument om de belasting van de trainingen te monitoren.

Hoe komt de Training Stress Score (TSS) tot stand?

De score is gebaseerd op de intensiteit van een training maal de duur van de training. Als één van de twee hoger wordt, dan krijg je ook een hogere TSS score. Als je een uur lang op jouw lactaatdrempel / FTP rijd, dan krijg je een score van 100 TSS. Aangezien je theoretisch maximaal een uur lang op FTP kan rijden, is het niet mogelijk om meer dan 100 TSS te verzamelen in een uur.

Formule Training Stress Score (TSS)

De formule van Trainings stress score (TSS) ziet er als volgt uit:

TSS = [(s x NP x IF) / (FTP x 3600)] x 100

s: Duur van de training in seconden

NP: Normalized power van de training

IF: Intensity Factor van de training

FTP: Functional Threshold Power of lactaatdrempel

Je hoeft dit natuurlijk niet zelf te onthouden. Het rekenwerk wordt voor jou gedaan in de software van Trainingpeaks, maar het geeft je wel een goed beeld hoe de score tot stand komt.

TSS kan ook berekend worden met hartslag. In dit geval wordt het dan hrTSS. Jouw slagen per minuut (BPM) neemt dan de plek in van het vermogen. Het is niet zo nauwkeurig als de TSS score berekend met behulp van vermogen (Watt), maar zeker nuttig als je geen vermogensdata hebt.

Wat is Training Stress Score

Gebruik van de Training Stress Score (TSS)

Zoals eerder verteld kan je met TSS trainingen vergelijken en belasting in kaart brengen. Je kan de belasting tot ver terug in de tijd monitoren en voorspellen voor toekomstige ritten. Zo kan je structuur in jouw trainingsplan aanbrengen. De tool die hierbij gebruikt wordt door Trainingpeaks is de Performance Manager Chart (PMC).

Beperking van de Training Stress Score (TSS)

Nadeel is dat een zelfde TSS Score niet zorgt voor de zelfde adaptaties. Een krachttraining kan dezelfde TSS score hebben als een rustige duurtraining. Zoals jezelf al kan begrijpen hebben beide  trainingen een heel ander effect. Staar jezelf daarom niet blind op alleen de TSS score maar plaatst er ook context bij. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de IF van de trainingen van de trainingen ook in de gaten te houden.

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van jouw TSS score moet jouw FTP of FTHR correct ingesteld zijn. Zijn deze niet correct ingesteld dan zal TSS score ook niet correct zijn. Wil je de juiste waarden verkrijgen, dan zou je geregeld jouw lactaatdrempel / FTP moeten testen.