Wat is Normalized Power (NP)?

Normalized Power (NP)

Je vermogen is nooit een gehele rit stabiel. Zeker in wedstrijden of groepsritten zie je een groot verschil in vermogen gedurende de rit.

Om rekening te houden met deze variabiliteit heeft Trainingpeaks een algoritme ontwikkeld om het vermogen over een langere perioden (>30 seconden) te normaliseren.

Vandaar ook de naam: Normalized Power (NP)

Wat geeft Normalized Power (NP) weer?

Normailized Power (NP) is de benadering van het vermogen wat je in theorie had kunnen trappen als het een “steady state” inspanning was zonder variatie. Het geeft de fysiologische belasting van een training weer.

Stel je voor dat je twee renners hebt. De ene renner rijd 2 uur lang precies 200W. de andere renner rijd het eerste uur 100W en het tweede uur 300Watt. Beide renners hebben hetzelfde gemiddeld vermogen gehaald over de 2 uur, maar je kan voorstellen dat een uur lang 300 Watt trappen veel zwaarder is geweest. De Normalized Power (NP) zal daarom ook hoger zijn bij renner twee.

Het geeft daarom beter de fysiologische belasting van een training weer die we niet hadden kunnen zien als we puur en alleen naar het gemiddeld vermogen hadden gekeken.

wat is Normalized Power (NP)