Waarom is VLa Max belangrijk

VLa max: Het geheime wapen (van coaches)

Wil je graag hard sprinten of ben je juist iemand die zich wil focussen op een lang evenement? Het zijn twee totaal verschillende doelen maar bij beide doelen speelt VLa Max een cruciale rol.

Vla Max staat voor de maximale productie van lactaat in jouw spieren. Omdat de energie geproduceerd in door de anaerobe glycolyse proportioneel is met het geproduceerde lactaat, is VLa Max een goede manier op het vermogen te meten wat de anaerobe glycolyse produceert.

Een sprinter heeft heel veel energie nodig in korte tijd. Deze energie moet daarnaast ook snel geproduceerd worden. Energie produceren met zuurstof duurt te lang, maar ons lichaam heeft daar iets op bedacht. Het lichaam maakt energie vrij op een anaerobe manier. Dit wil zeggen zonder zuurstof, zodat het proces veel sneller kan verlopen.

Waarom VLa max belangrijk is

Voor een goede sprinter is een hoge VLa Max waarde cruciaal om in een korte tijd veel energie vrij te maken ( image credit: Getty images)

Ben je iemand die zich focust op lange afstanden? Dat heb je veel energie nodig maar dan over een langere periode. In dit soort inspanningen vind de productie van energie dus plaats op een hele andere manier. In dit geval door de verbranding met behulp van zuurstof. De voornamelijk brandstof voor deze manier van energie produceren zijn vetten en lactaat.

Nu begrijp je natuurlijk wel dat een hoge VLa Max gunstig is voor de sprinter omdat deze snel en in een korte tijd energie moet vrijmaken, maar wat heeft VLa Max te doen met iemand die zich focust op lange inspanningen?

Dit is heel simpel uit te legen. Als de snelheid voor de productie van lactaat hoog is op maximale intensiteit, dan zal het ook relatief hoog zijn op sub maximale intensiteiten. Dit principe geldt omgekeerd ook zo. Hoe lager jouw snelheid van lactaat productie op maximale intensiteit, hoe lager deze ook zal zijn op sub maximale omstandigheden.

Invloed VLa max op de lactaat productie

Een weergave van de lactaat productie, verbranding en concentratie van 2 personen. De gestippelde lijn is iemand met een hoge VLa Max. De doorgetrokken lijn is iemand met een lagere VLa MAX. Je ziet het verschil in lactaat concentratie(gele lijn) doordat de persoon met een hoge VLa Max veel sneller meer lactaat aanmaakt dan de persoon met een lage VLa Max. Op korte termijn levert deze persoon meer energie maar door de hoge lactaat concentratie kan de persoon deze inspanning niet vasthouden en zal het afleggen tegen de persoon met een lage VLa Max

De anaerobe glycolyse is altijd aan het werk. Ook op lage intensiteiten. Hoe meer het lichaam de anaerobe glycolyse activeert, hoe meer koolhydraten er worden verbrand en hoe meer lactaat er dus wordt gevormd (een hoge VLa Max)

Aan de andere kant, als de VLa max lager is, dan zal je jouw anaerobe glycolyse minder activeren, je gaat dus minder koolhydraten verbranden en minder lactaat aanmaken.

Voor iemand die zich focust op lange inspanningen is de het feit dat je minder koolhydraten verbrand natuurlijk heel interessant. Koolhydraten kun je beperkt opslaan en opnemen tijdens een lange wedstrijd of evenement. Zou je teveel koolhydraten verbranden dan kan het zijn dat je de man met de hamer tegen komt. Je moet de intensiteit zo naar beneden bijstellen. Dit is natuurlijk niet het gene wat je wilt. Je wilt zo lang mogelijk hard kunnen rijden. Je moet dus zorgen dat je een lage VLa Max hebt, zodat je koolhydraten niet te snel verbrand en een hogere intensiteit langer vol kan houden.

Het maakt dus niet uit of je een sprinter bent of iemand van de lange adem. Jouw training sturen op VLa max kan je brengen naar prestaties die je nog nooit gehaald hebt.

“Your really know what you need to work on if you know your VLamax“

- Dan Lorang, Coach of Bora Hansgrohe Cycling Team-

Ben je geïnteresseerd in jouw VLa max?  Bepaal deze dan met behulp van een INSCYD Test.  KLIK HIER voor meer informatie over de INSCYD Test

Handboek Trainingen

Wat je misschien ook wel interessant vind is mijn gratis ebook over trainingen. Dit handboek bevat 11 wetenschappelijk onderbouwde trainingen en daarnaast nog extra bonus tips! Download hem hier!

trainingen wielrennen

Auteur: Daan van Sintmaartensdijk