Torque Intervallen

Wat is Torque

Torque is de kracht die de je elke omwenteling geneert op de pedalen.  De torque wordt berekend door de kracht te vermenigvuldigen met de lengte van de crankarm. Omdat crank lengte tijdens de gehele omwenteling gelijk blijft, is torque een goede indicatie voor de hoeveelheid kracht die je levert.

Torque is een belangrijk aspect voor een wielrenner omdat het vermogen (watts) een product is van torque x de cadans (rpm). Lever je meer torque bij een zelfde cadans, dan verbeter je het geleverde vermogen.

Torque intervallen

Torque intervallen zijn intervallen waarbij je een hoog vermogen probeert te trappen met een lage cadans. Het verbeterd de musculaire aansturing en de kracht die je bij een bepaalde RPE score kan leveren

Het is belangrijk dat je voor elke training een goede warming up uitvoert. Begin dus niet gelijk met de torque intervallen. De intervallen zijn zwaar voor de spieren en gewrichten. Zorg ervoor dat deze goed warm zijn.

Probeer de intervallen uit te voeren met een cadans van 40-50rpm. Hoe je bovenlichaam hierbij stabiel en relaxed. De intervallen zijn goed uit te voeren op een indoor trainer, bergop of met tegenwind.

Torque Berekenen

Mocht je vermogensmeter geen torque bereken dan kan je deze zelf berekenen met de volgende formule:

Formule berekening torque wielrenenn

Wat voor soort trainingen?

Hieronder staat 1 training uit de Training Bibliotheek van Be Competitive om de Torque te verbeteren

Torque intervallen wielrennen

Handboek Trainingen

Wat je misschien ook wel interessant vind is mijn gratis ebook over trainingen. Dit handboek bevat 11 wetenschappelijk onderbouwde trainingen en daarnaast nog extra bonus tips! Download hem hier!

trainingen wielrennen

Auteur: Daan van Sintmaartensdijk