Mondspoelen met koolhydraten 

Kan je als wielrenner  sneller gaan fietsen door je moet te spoelen met koolhydraten? Het antwoord is: JA!

Het is dus mogelijk om sneller fietsen zonder daadwerkelijk de koolhydraten echt in te nemen. Je mond spoelen met koolhydraten doe je door een paar seconden een koolhydraatrijke drank in je mond te houden (voor 5s – 15 seconden) waarna je uit weer uitspuugt.

 

Hoe werkt het effect van de mondspoeling?

In je monde zitten receptoren die neurale paden (zenuwen) kunnen beïnvloeden wat leid tot verbetering van de prestatie. Deze receptoren zijn gevoelig voor koolhydraten en stimuleren het beloningscentrum in je hersenen. Je houd eigenlijk je hersenen voor de gek waardoor je beter kan presteren.

 

 

Mondspoeling koolydraten

Je mond regelmatig spoelen met koolhydraten kan de fietsprestatie verbeteren

De praktijk

Hoe kan je mondspoeling met koolhydraten toepassen in de praktijk om te profiteren van het positieve effect?

Om effect te hebben zou je om de 5 tot 10 minuten je mond moeten spoelen. De concentratie koolhydraten van de drank moet tussen de 6% tot 17% zijn. Het moet zich 10s in je mond bevinden. Het grootste effect van het spoelen zie je in inspanningen met lage glycogeen voorraden (Baltazar-Martins, 2019).

 

Dit zijn dus best wel paar punten die je bijna niet tegenkomt in de context van het wielrennen. De situatie waarbij het misschien nog wel het best geschikt is als je naar bovenstaande punten kijkt is tijdrijden. Echter wil je daar zo min mogelijk uit je aerodynamische positie. Om de 5 minuten je bidon pakken gaat je heel veel tijd kosten door een verhoging in de lucht weerstand en de  renners zijn tijdens een tijdrit aangevulde glycogeen voorraden om goed te presteren. Het effect van het mondspoelen weegt dus niet op tegen de stijging in luchtweerstand. Bij andere evenementen tijdens het wielrennen is het nog minder praktisch.

Wanneer heeft het dan wel zin?

Het enige moment waarop het goed uit te voeren is en waarbij het een voordeel oplevert is tijdens trainingen met lage glycogeen voorraden. Je kan vaak genoeg drinken en hoef geen rekening te houden met externe factoren zoals bewegingen in een peloton. Tijdens deze trainingen je mond spoelen kan dus zorgen dat de negatieve gevolgen van de lage glycogeen voorraden teniet worden gedaan waardoor je een hogere intensiteit vast kan houden tijdens zulke trainingen.

 

Een laatste toepassing kan zijn net voor de finish. Als je in de laatste 15min van een wedstrijd zit heeft het geen zin meer om iets te eten en te drinken om koolhydraten binnen te krijgen. Tegen de tijd dat de energie beschikbaar is voor jouw spieren ben je waarschijnlijk al gefinisht. In deze situatie kan het dus helpen om je mond te spoelen om jezelf voor de “gek” te houden en misschien net dat procentje beter te presteren op het einde.

Referenties

Baltazar-Martins, G. (2019). Carbohydrate Mouth Rinse Decreases Time to Complete a Simulated Cycling Time Trial. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00065/full

Auteur: Daan van Sintmaartensdijk