Wat is een Annual Training Plan (ATP)?

Wat is een Annual Training Plan (ATP)? Simpel gezegd is een Annual Training Plan een opeenvolging van wekelijkse doelen dat zegt hoeveel en wat voor type training je wilt gaan uitvoeren om uiteindelijk jouw doelstelling te behalen. Het is een overzicht wat je kan gebruiken als referentie punt en bij het definitief opstellen van jouw trainingsweken.

 

Een Annual Training Plan kan je bijvoorbeeld maken in Trainingpeaks.

Voorbeeld Annual Training Plan

afb. in Trainingpeaks kan je heel gemakkelijk jouw eigen Annual Training Plan opstellen

Waarom een Annual Training Plan gebruiken?

Een Annual Training Plan geeft antwoord op de grote vragen over jouw seizoen.

  • Wat probeer je te bereiken met je training?

Dit kunnen hele specifieke doelen zijn maar ook wat algemenere doelen. Je weet in ieder geval waar je naar toe wilt werken en wat je wilt bereiken.

 

  • Hoe wil je jou doelen behalen?

Nu je je doel helder hebt is de volgende vraag natuurlijk hoe je dit gaat bereiken. In de Annual Training Plan kan je training blokken markeren waarin je bepaalde trainingen wil uitvoeren om te verbeteren. Je kan dus gaan plannen hoeveel je wilt trainen en wat voor type training je wilt gaan doen elke periode.

 

  • Waarom doe ik deze training vandaag?

Een Annual Training Plan laat zien waarom je de trainingen aan het doen bent. Het geeft het grotere geheel weer en geeft een doel aan elke training.

 

De voordelen van een Annual Training Plan is dus dat je nooit verdwaald voelt in de training. Je kan altijd terug vallen op iets, een referentie punt, dat laat zien dat de training van vandaag een doel heeft en geeft de reden ervan weer. Hierdoor begin je te geloven in het proces wat zorgt voor een verhoogde motivatie