Wat is RPE

RPE staat voor Rate of Perceived Exertion, wat vertaald kan worden naar de mate van waargenomen inspanning. Het is een subjectieve beoordeling van de inspanning die een atleet tijdens een training of wedstrijd levert.

RPE wordt vaak gemeten op een schaal van 6 tot 20, waarbij 6 staat voor "geen inspanning" en 20 voor "maximale inspanning". De atleet kiest vervolgens de score die het beste past bij hun waargenomen inspanning. Een andere school is 1 tot 10.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat RPE-scores een betrouwbare en valide methode zijn om de mate van inspanning te meten die een atleet levert. RPE is een eenvoudige en goedkope manier om de intensiteit van een training te meten. In plaats van het gebruik van complexe meetinstrumenten zoals hartslagmeters of vermogensmeters, kan RPE direct door de atleet zelf worden gemeten. Dit maakt het een handige tool.

Zo kan het helpen om te bepalen hoe hard een atleet aan het trainen is en of de intensiteit van de training in overeenstemming is met de doelen van de renner. Bovendien kan RPE helpen om de balans tussen inspanning en herstel te bewaken. Als een atleet tijdens een training een te hoge RPE-score heeft, kan dit aangeven dat ze te hard trainen of juist dat ze door vermoeidheid de inspanning zwaarder ervaren en kan hiernaar gehandeld worden door de training eventueel aan te passen