Wat is Fatique Resistance

Fatigue resistance in het wielrennen verwijst naar het vermogen van een renner om vermoeidheid te weerstaan en prestaties op hoog niveau te behouden gedurende een langere periode van fysieke activiteit, zoals een lange wedstijd of een meerdaagse

Wielrenners die een goede fatique resistance hebben, kunnen hun intensiteit en uithoudingsvermogen langer vasthouden en hebben minder last van spiervermoeidheid en mentale uitputting dan wielrenners met een lage fatique resistance. Dit betekent dat zij in staat zijn om de hele race of etappe op hoog niveau te blijven presteren, zelfs wanneer anderen door vermoeidheid minder presteren.

Dit blijkt een bepaalde factor te zijn in het wielrennen waarin de prijzen vaak pas in het laatste uur verdeeld worden. Het is van belang dat je na al die kilometers en uren nog steeds beschikking hebt over voldoende vermogen en energie.

Om te kijken hoe goed iemand zijn fatique resistance is wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen het vermogen wat iemand “fris” kan trappen en het vermogen na een bepaalde hoeveelheid geleverde arbeid zoals 40kj/kg. Door de waardes te vergelijken kun je zien hoeveel impact vermoeidheid heeft op iemand zijn vermogen en dus de fatique resistance van deze renner.

Wat is fatique resistance

afb 1. Hoe goed bestand je bent tegen vermoeidheid en hoeveel vermogen je nog kan leveren aan het einde van de wedstrijd is vaak bepalend voor succes. Fatique Resistance is dus belangrijk om ion het oog te houden 

Enkele methodes om de fatique resistance te trainen zijn:

 

  1. Duurtraining: Duurtraining is een effectieve trainingsstrategie om de fatique resistance van wielrenners te verbeteren. Het doel van duurtraining is om het uithoudingsvermogen te vergroten en de spieren te laten wennen aan langere periodes van fysieke activiteit. Een typische duurtrainingssessie voor wielrenners duurt meestal tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk van het niveau van de wielrenner.
  2. Intervaltraining op einde van de rit: Intervallen uitvoeren op het einde van je rit en dus na het leveren van een bepaalde arbeid kunnen een strategie zijn om zowel zowel fysiek als mentaal te verbeteren in de weerstand tegen vermoeidheid. Het is daarnaast ook een specifieke voorbereiding op de situaties die je tegenkomt in de wedstrijd waarin fatique resistance belangrijk is
  3. Krachttraining: Krachttraining is een belangrijk onderdeel van de training van wielrenners om de spieren te versterken en de efficiëntie van de trapbeweging te verbeteren. Het kan helpen de fatique resistance van wielrenners te vergroten door de spieren beter in staat te stellen om langere periodes van fysieke activiteit te doorstaan.
  4. Mentale training: mentale vermoeidheid kan een negatief effect hebben op de fatique resistance van wielrenners. Mentale training kan helpen om de mentale weerbaarheid en veerkracht te vergroten, zodat wielrenners beter kunnen omgaan met stress en vermoeidheid tijdens een wedstrijd. Mentale training kan onder meer bestaan uit visualisatieoefeningen, mindfulness-meditatie en ademhalingstechnieken.