Tips voor jouw trainingskamp als wielrenner

Het wegseizoen staat voor de deur. De eerste trainingswedstrijden worden alweer verreden. De conditie begint bij steeds meer renners te stijgen voor de start van het seizoen. Voor veel renners is dit de periode om naar het zonnetje te vertrekken om de puntjes op de i te zetten. Een trainingskamp dat je goed aanpakt kan jouw conditie een boost geven richting het seizoen en hele goede resultaten opleveren. In deze blog tips zodat jouw trainingskamp als wielrenner soepel verloopt en je er het maximale uithaalt.

Locatie trainingskamp

Zoek ten eerste een goede locatie uit. Factoren die je daar in het oog moet houden zijn natuurlijk het weer en de omgeving. Denk bij omgeving niet alleen aan het terrein zoals aan vlakke wegen of bergen ,maar aan de gehele infrastructuur. Een gebied met mooie wegen is wel zo prettig om te fietsen. Ook een fietsenwinkel en een supermarkt in de buurt van jouw verblijfplaats kan altijd handig zijn. Verder wil je natuurlijk zo stabiel mogelijk weer met aangename temperaturen om in te fietsen.

Trainingkamp wielrennen

afb 1. Een goede locatie kan jou trainingskamp maken of breken.

Materiaal & Kleding

Zorg voor je vertrekt altijd dat je fiets in orde is. Niks is zo vervelend als pech tijdens een rit. Kijk je ketting en bladen na en zorg voor nieuwe remblokken. Vooral als je in bergachtig gebied gaat fietsen is het handig om van te voren nieuwe blokken erop te zetten zodat je zeker bent van voldoende remkracht in de afdalingen. Kijk ook naar de staat van jouw banden. Neem ook wat kleine reserve spullen mee zoals een multitool, quick link of een pad zodat je op het trainingskamp, mocht er iets gebeuren, jezelf nog wat dingen kan repareren. Verder is het belangrijk dat je voldoende en goede kleding meeneemt. Ook al ga je naar een plek waar de zon vaak schijnt, ga er niet gelijk vanuit dat het alle dagen goed weer is. bereid je hierop voor door ook kleding mee te nemen voor koudere temperaturen. Mocht het een dag tegenvallen met het weer dat je dan toch nog kan fietsen. Zeker in de bergen kan het weer veel verschillen en heb je te maken met koude afdalingen. Accessoires die je eigenlijk altijd mee moet nemen zijn lange handschoenen, koerspet en/of muts voor onder de helm, buff/sjaaltje en een windstopper en regenjack.

Plan van aanpak tijdens het trainingskamp

Vertrek met een plan richting jouw trainingskamp. Bepaal voor jouw vertrek wat je wilt doen en waar jij de nadruk op wilt leggen. Doe de eerste dag kalm aan om rustig te kunnen beginnen aan het trainingskamp. Meestal geeft de reisdag al veel vermoeidheid en dit wil je eerst kwijtraken voordat je met de zware trainingen wil gaan beginnen. Het is verleidelijk om zeker de eerste paar dagen, als je nog relatief fris bent, meer te doen dan dat je van te voren van plan was. Maar wees verstandig en hou je aan je plan. Tijdens een trainingskamp breng je in een korte tijd heel veel stress op je lichaam aan. Je moet het voorzichtig aanpakken en jezelf niet over trainen. Ga daarom al met een uitgestippeld plan naar het trainingskamp toe en probeer je hier aan te houden , zodat je zeker niet te veel gaat doen of te intensief. Laat je niet gek maken door je fietsmaten en pak als het te hard gaat gewoon jouw eigen tempo zodat je niet boven je eigen kunnen gaat rijden. Het is belangrijk om te zorgen dat je de laatste paar dagen van jouw trainingskamp kwalitatief ook nog goede trainingen kan uitvoeren. Mocht je nog energie over hebben dan kan je beter de laatste paar dagen iets extra’s doen, maar zorg zeker niet dat je oververmoeid uit het trainingskamp komt.

Herstel

Naast het trainen  is herstel een zeer belangrijk onderdeel van jouw trainingskamp. Zonder herstel kan jij de trainingsarbeid niet aan. Leg dus heel veel prioriteit op het herstel zodat je meer trainingen aan kan en zo het meeste rendement uit jouw trainingskamp haalt. Leef ook echt als een prof. Het kan verleidelijk zijn om naast het trainen nog allemaal andere activiteiten te gaan ondernemen maar dit hindert het herstel en zorgt dat je niet het maximale uit je tijd haalt. Zorg voor voldoende slaap. Tijdens een trainingskamp train je aanzienlijk meer. Probeer daarom ook wat meer slaap te pakken. Slaap is de beste herstelmethode die er is. Een manier om een extra uurtje slaap te maken is om na het fietsen en jouw herstelmaaltijd een dutje te doen. 

voeding trainingskamp wielrennen

afb 2. Zorg dat je energie balans op orde blijft om de trainingen tijdens het trainingskamp goed te kunnen blijven uitvoeren

Voeding is ook een belangrijk onderdeel om goed te herstellen. Probeer tijdens jouw trainingskamp goede voeding tot je te nemen. Dit gaat echt een verschil maken in jouw herstel. Probeer ook bij elke maaltijd voldoende koolhydraten te nuttigen, zodat jouw glycogeen voorraden aangevuld worden en je de volgende dag weer goed kan trainen. Ook tijdens het fietsen moet goed gegeten en gedronken worden zodat we de man met de hamer niet tegen komen en de prestatie niet drastisch gaat dalen. Probeer daarom goed te drinken. Aan te bevelen is een sportvoeding met elektrolyten. Hier zitten gelijk koolhydraten en mineralen in (die je verliest door het zweten) die je op deze manier weer kan aanvullen. Probeer zeker tijdens een zwaar trainingskamp waar veel en hard gefietst gaat worden, 60 g koolhydraten per uur tijdens de trainingen te nemen. Bij thuiskomst is het goed om gelijk 1g koolhydraten per 1 kg lichaamsgewicht te nemen en voldoende eiwitten (20-30 g), zodat het herstel gelijk goed kan beginnen.

trainingskamp wielrennen

afb 3. Vergeet ook niet om naast het trainen te genieten van de omgeving en dankbaar te zijn dat je dit allemaal kan doen.

Genieten!

Geniet van het mooie weer, de omgeving en eventueel het goede gezelschap. Dit zijn van die momenten dat je extra kan genieten op de fiets. Fietsen is iets wat je heel graag doet en tijdens deze periode hoef je eigenlijk aan niks anders te denken of te doen. Het heet wel een trainingskamp maar eigenlijk is dit voor ons als fietser gewoon een hele sportieve vakantie. Geniet dus met volle teugen. Oke, als je volle bak een klim op aan het rijden bent misschien wat minder maar eenmaal boven kan je rustig om je heen kijken naar de prachtige omgeving waarin je je begeeft en dan prijs je jezelf weer een gelukkig mens.

Mocht je nog vragen hebben over hoe je een trainingskamp als wielrenner goed aanpakt? Neem contact op. Ik help je graag verder om samen het maximale eruit te halen!

 

Auteur: Daan van Sintmaartensdijk