Pijngrens verhogen door HIIT?

Is het verdragen van pijn te trainen?

Wielrennen en afzien gaan hand in hand. Sommige renners zeggen dat ze goed kunnen afzien, terwijl andere beweren hier minder goed in te zijn. Kan je deze pijngrens trainen? En hoe train je deze pijngrens dan?

 

Zoeken naar evenwicht

Het huidig model van inspanning en vermoeidheid zegt dat vermoeidheid een vorm van emotie is en dat onze bereidheid om door te zetten een evenwicht is tussen hoe zwaar het voelt en de motivatie  om de pijn en discomfort te verdragen.

Een onderzoek uit 2002 liet zien dat duur getrainde mensen het gevoel van discomfort konden verminderen, terwijl niet getrainde mensen dit niet konden (tikuisis et al. 2002).

Pijngrens verhogen door HIIT trainingen

Uitvoeren van HIIT kan jouw pijngrens verhogen zodat je meer pijn en discomfort aan kan

Nieuw onderzoek

De pijn tolerantie is dus beïnvloedbaar door training. Met deze gedachte ging een groep onderzoekers in 2007 ook aan de slag (O’Leary et al. 2017). Zij waren benieuwd welk soort training de beste verbeteringen met zich mee bracht.

Ze vergeleken een HIIT (High Intensity Training) met een groep die evenveel trainden op een gemiddelde intensiteit. Het experiment was om zolang mogelijk handgrip oefeningen uit te voeren met een cuff om de arm, zodat er geen bloed van of naar de hand kon stromen.

De nul meting bestond uit een pijntolerantie test, het in kaart brengen van de conditie(VO2 Max, lactaatdrempel) en een test tot uitputting (TTE) op een intensiteit precies tussen de lactaatdrempel en VO2 Max in.

De interventie duurde 6 weken. Daarna werden de testen herhaald.

 

De resultaten

Beide groepen verbeterde evenveel  op de conditie testen (lactaatdrempel, VO2 Max etc).

Er was een significant verschil in de tijd tot uitputting test. De groep die trainde op een gemiddeld tempo verbeterde 48% in tijd als ze de test uitvoerde op de waarde van de nulmeting. Namen ze de verbeteringen van VO2 Max en lactaatdrempel in acht, dan was er geen significant verschil te zien.

In tegenstelling liet de HITT groep deze verbetering wel zien. Zij verbeterde de tijd op de waarde van de nulmeting met 148%. Werden de verbeteringen in acht genomen van de afgelopen 6 weken dan was er alsnog een verbetering te zien van 43%.

Tijdens de pijn tolerantie test kon de HITT groep het 39% langer volhouden na de 6 weken, terwijl de andere groep een niet significant verschil van 4% liet zien.

 

Conclusie

Deze studie laat dus mooi zien dat je beter kan presteren als je meer pijn kon verdragen. Beide groepen verbeterde evenveel op de conditie test. Maar bij de uithouding presteerde de groep die het meeste pijn kon verdragen veel beter.

Trainen op gemiddelde intensiteit of HIIT zorgde voor de zelfde stijging in niveau, maar de HIIT zorgde ervoor dat je meer pijn en discomfort kan verdragen. Omarm de pijn tijdens intensieve trainingen, naast een fysiologische effect heeft het dus ook een psychologische voordeel om meer pijn te kunnen verdragen.

Referenties

O’Leary TJ, Collett J, Howells K, Morris MG (2017) High but not moderate-intensity endurance training increases pain tolerance: a randomised trial. Eur J Appl Physiol 117:2201–2210. https://doi.org/10.1007/s00421-017-3708-8
Tikuisis P, McLellan TM, Selkirk G (2002) Perceptual versus physiological heat strain during exercise-heat stress. Med Sci Sports Exerc 34:1454–1461. https://doi.org/10.1249/01.mss.0000027764.43430.fe

 

Auteur: Daan van Sintmaartensdijk