INSCYD Performance Test (PPD)

INSCYD is een nieuwe testmethode waar onder andere Jumbo-Visma, Bora Hansgrohe, Movistar & Alpecin-Fenix gebruik van maken. Toppers zoals Primoz Roglic, Peter Sagan  en Mathieu van er Poel trainen met behulp van INSCYD.

Testen met INSCYD

afb 1. Bij Jumbo-Visma wordt intensief gebruikt gemaakt van de INSCYD software

Jouw "Virtuele lab" - INSCYD verzamelt alle data die je verkrijgt in het lab - en meer - in  simpele veldtesten.

Het geeft een "360° view" van jouw profiel als renner, met dezelfde nauwkeurigheid als testen in het lab, maar met een veel diepere kijk op de unieke capaciteiten van jouw als renner.

INSCYD (PPD) haalt de tijd weg die je als renner kwijt bent om naar het lab toe te rijden, de grote kosten hiervan en de impact die het heeft op jouw trainingsschema.

Het enige wat je nodig hebt is een vermogensmeter en/of smart-trainer. Je kan de testen uitvoeren wanneer het jouw uitkomt!

Waar een traditionele inspanningstest je alleen inzicht geeft in VO2 max of AT/FTP, bepaal je met een INSCYD test jouw:

VLa max 
– VO2max 
–AT (anaerobe drempel) / FTP (functional threshold power)
– Fat max 
– Carb max
– Aerobe en anaerobe energielevering
– Lactaat productie en verbranding

Al deze gegevens zorgen ervoor dat de training precies gevormd kan worden naar het individu.

De INSCYD test is gevalideerd door meer dan 150 wetenschappelijke studies.


Waarom INSCYD

Wat is de beste manier om jouw vermogen en prestatie op de fiets te verbeteren? Is het Sweet-spot training? Veel lange ritten op lage intensiteit? Gepolariseerd trainen?

Het antwoord hierop is:  Het hang er van af.

De juiste oplossing is niet te vinden als je de "bouwblokken" van jouw vermogen niet weet: VO2 max en VLa max.

De INSCYD  test geeft je van beide een nauwkeurig beeld (en veel meer).

Als je VO2 max en VLa max weet kan je met vertrouwen bepalen welke trainingen je moet doen om jouw prestatie te verbeteren en jouw doelen te bereiken.

INSCYD haalt het giswerk uit het opstellen van een trainingsplan. 

Je prestatie is opgebouwd uit een paar fundamentele componenten.

In wielrennen zijn dit aerobe capaciteit (VO2 max ), anaerobe capaciteit (VLa max) en aerodynamica.

Funtional Threshold Power (FTP) is belangrijk maar wordt door een heel groot deel bepaald uit de combinatie van VO2 max een VLa max. Als we onze FTP willen verhogen, doen we dat door veranderingen aan te brengen aan VO2 max en/of VLa max.

Alleen wanneer we onze eigen fysiologie begrijpen en metabolisch profiel kennen, dan kunnen we de training het meest efficiënt plannen 

Met de INSCYD test wordt dit allemaal bepaald. Je krijgt dus als ware een kijkje onder jouw eigen motorkap. Hierdoor word de training doelgerichter en onderbouwd door jouw eigen fysiologie, Dit resulteert is een verbetering van de prestatie.

Wanner je weet aan welke knop je moet draaien, wordt het samenstellen van een trainingsplan significant makkelijker.

Naast het testrapport ontvang je ik ook uitleg over welke type training het meest effectief is om jouw (fysiologische) doelen te bereiken.

Infographics

Neem een kijkje naar de volgende infographics voor meer informatie over het verschil wat een INSCYD Test kan maken.


Parameters

VO2 max // Grote van de motor

Van een kort criterium tot een lange klassieker of tocht. VO2 max is de een na belangrijkste prestatie parameter waar op gelet moet worden. VO2 max is de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen en gebruiken in één minuut, uitgedrukt in ml/min of ml/min/kg. VO2 max is niet alleen bepaald door fysiek talent maar kan door de juiste training enorm stijgen. VO2 max reageert snel op nieuwe training prikkels en moet daarom regelmatig gemonitord worden. VO2 max wordt gezien als de maximale aerobe capaciteit en laat zien hoe goed jouw aerobe energiesysteem is ontwikkeld.

VLa max // Het geheime wapen van top coaches

VLa max kan je van twee kanten bekijken. Aan de ene kan zorgt een lage VLa max voor een stijging van jou anaerobe drempel (vaak FTP genoemd), verbetering van jouw vetverbranding en verkort het de hersteltijd tussen zware inspanningen.

Aan de andere kant zorgt een hoge VLa max juist voor het vermogen om aan te vallen, te sprinten en veel energie te leveren in korte inspanningen. Dit zijn vaak de inspanningen waarop wedstrijden worden beslist.

VLa max bepalen INSCYD

afb 2. VLa max werd tot voor kort alleen gebruikt door top coaches. Nu is het ook beschikbaar voor jou!

VLa max is de belangrijkste parameter om op te focussen en je training op te baseren. Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt? Dit komt doordat het tot afgelopen jaar alleen gebruikt werd door top teams en nationale federaties. Verspil je trainingstijd niet door de verkeerde trainingen af te werken. Kom achter jouw VLa max en pas jouw trainingsplan hierop aan.

Anaerobe drempel // AT

Het is wel bekend en geaccepteerd dat er een hoogste intensiteit is, waar een “steady state” plaatsvind in jouw metabolisme. Dit word jouw anaerobe drempel (AT), Functional Threshold Power (FTP) of Critical Power (CP) genoemd. Iedereen weet dit punt en wilt het verhogen.

Alleen een meting van deze drempel zegt niet hoe deze tot stand komt of de reden hiervan. Dit is waar een traditionele (lactaat) test te kort schiet. Door het bepalen van jouw AT met behulp van INSCYD begrijp je hoe deze tot stand komt en hoe je  jouw AT effectief trainen.

 

Bijvoorbeeld

 • Hoge VO2 max en hoge VLa max? Verminder jouw VLa max
 • Lage VO2 max en lage VLa max? Verhoog jouw VO2 max
 • Zit het er tussen in? Dan laat INSCYD jou relatieve sterke en zwakke punten zien waaruit je kan bepalen wat je als eerst moet trainen om jouw AT te verbeteren.

Fat max // De vetverbranding

Fat max is de intensiteit waar de verbranding van vetten op zijn hoogst is. Vet verbranding is het knelpunt van de prestatie in sporten zoals wielrennen. Met INSCYD ben je in staat om dit te meten en te monitoren. Op basis van deze gegevens kan je het energieverbruik uit vet verhogen en jouw prestatie verbeteren.

Fat max en Carb max INSCYD

afb 3. Visuele weergave van jouw vet en koolhydraat verbranding

Carb Max // Koolhydraat verbruik

Carb max is de intensiteit waarop de verbranding van koolhydraten gelijk is aan de opname van koolhydraten (60 - 90 g Per uur). Het is belangrijk om precies te weten hoeveel koolhydraten je verbrand tijdens het fietsen. Met deze kennis kan je jouw voedingsstrategie perfectioneren. Zo kan je de vermoeidheid uitstellen en jouw prestatie verbeteren.

Individuele trainingszones

Het is verleden tijd om te denken dat een bepaalde percentage van jouw AT/FTP bij iedereen hetzelfde energiesysteem traint. De realiteit is anders. Terwijl de ene renner VO2 max intervallen kan doen op 130% FTP, kan een andere renner dit maar op 115% FTP en zal 130% deze renner helemaal opbranden.

De INSCYD test geeft trainingszones compleet naar het individu en gebaseerd op jouw fysiologie en niet op vaste percentages.

Individuele trainingszones INSCYD test

afb 4. Trainingszones gebaseerd op jouw fysiologie en metabolisme

Testimonials

INSCYD is like a compass that guides us in the dark

- Marco Pinotti, Head of Performance CCC Team

INSCYD testing especially helps my coaches to help create the best training programs for us.

- Primoz Roglic, Winner Vuelta d’Espagna 2019

The Power-Performance Decoder is like a remote controller, and nowadays crucial to give us coaches an insight in the riders their actual level.

- Kristof de Kegel, Coach of Mathieu van de Poel and Team Alpecin FENIX

INSCYD offers us the ability to create the most accurate measures of metabolic efficiency available today

- Prof. Elliot Hawkes, Stanford University

With the help of the INSCYD software I have been able to cater my training to my own unique energy systems, and tailor that plan to be efficient at the races and durations that I want to excel at.

- Lionel Sanders –Pro Triathlete

Your really know what you need to work on if you know your VLamax

-Dan Lorang, Coach of Jan Frodeno, Anne Haug

INSCYD is the perfect solution to understand how training effects the adaptation of specific physiological systems.

- Dennis Sandig, German Triathlon Federation

It looks inside the body in order to understand what is happening

- Prof. Dr. F. Rodriguez, University Barcelona, Spain

INSCYD helps me the most before the major training periods because we want to make sure that we make the best possible training program.

- Mathieu Heijboer, Head Coach Team JUMBO-VISMA


Veelgestelde vragen


Zoals eerder gezegd is jouw prestatie opgebouwd uit een paar fundamentele componenten. Een training die werkt voor de ene renner, werkt misschien wel vreselijk slecht voor de andere renner als de twee renners verschillen in fysiologie.

Stel je iemand voor die lange afstanden of wedstrijden rijdt en een hoge VLa max heeft. Deze persoon moet zijn VLa max verminderen om zijn AT/FTP en vetverbranding te verbeteren en dus zijn prestatie over de lange afstand.

Ga je deze persoon een gepolariseerd trainingsplan voorschrijven, met veel (lange) rustige ritten en een paar hoge intensieve trainingen. Dan is de kans groot dat de persoon in de intensieve trainingen te hard gaat en het anaerobe systeem gaat aanspreken. Dit verhinderd dat de VLa max kan dalen of zorgt er zelfs voor dat deze gaat stijgen.

Wat deze atleet zou moeten doen is juist meer sweetspot en tempo trainingen eventueel met een lage cadans en misschien nog ritten met gelimiteerde koolhydraten op Fat max intensiteit. Dit is hoe je VLa max verminderd en dus jouw FTP en prestatie in lange evenementen verhoogt.

Dit kan je alleen effectief toepassen als je jouw fysiologie weet. Met de INSCYD test kom je hier achter.


Ja! Het maakt niet uit wat jouw niveau is. De beste manier om beter te worden is door trainingen uit te voeren die effectief zijn voor jouw fysiologie en metabolisch profiel. We hebben allemaal een unieke fysiologie, en iedereen profiteert van een trainingsplan dat hierop gebaseerd is.


INSCYD is gebaseerd en ontwikkeld op meer dan 30 jaar onderzoek in de sport en meer dan 150 wetenschappelijke studies.

Een voorbeeld, de wetenschappelijke validatie van de berekening van INSCYD om AT/FTP te bepalen laat een gemiddelde tolerantie zien van 2,5%, terwijl een traditionele test tussen 4-10% valt. Voor VO2 max ligt de tolerantie van de beste laboratoriums op 2-4%. INSCYD evenaart deze nauwkeurigheid.

VLa max is het moeilijkst om te meten. Er zijn ook maar een handvol laboratoriums in de wereld waar dit correct wordt gemeten. De nauwkeurigheid van deze meting is 4-6%. Het protocol van INSCYD kan VLa max op 10% bepalen. Aangezien er maar een paar laboratoriums in de wereld dit beter kunnen, geeft een INSCYD test heel veel kwaliteit voor zijn prijs.
Samengevat zijn de algoritmes van INSCYD heel robuust. De grootste onnauwkeurigheid komt uit het materiaal en de uitvoering. Zorg dat dit beide op orde is. Dan is een INSCYD test even nauwkeurig of zelfs nauwkeuriger met de bepalingen van VO2 max en FTP.


Er zijn maar weinig laboratoriums in de wereld die VLa max correct kunnen meten. Daarom krijg je bij een “normale” test in het laboratorium geen beeld van jouw complete fysiologie en metabolisme.

De laboratoriums die dit wel meten vragen zowel een significant grotere financiële bijdrage, als van jouw tijd.

De parameters die wel in een “normaal” lab worden gemeten (VO2 max en FTP) kunnen net zo goed of zelfs beter worden bepaald door INSCYD.


Ja! De INSCYD test kan je zelf uitvoeren. Je hebt niks anders nodig dan jouw vermogensmeter en/of Smarttrainer.

Het is noodzakelijk om de testen allemaal onder dezelfde omstandigheden te doen. Dit betekent dus zelfde omgeving(indoor of buiten), zelfde positie (beugels shifters), zelfde fiets( wegfiets, tijdritfiets) en terrein (vlak, bergop).

Het is aan te raden om de test te doen met dezelfde omstandigheden, fiets, positie, terrein etc waarin je het vaakst traint.


Het protocol bestaat uit 4 verschillende testen.

20s MAX SPRINT - Zittend en niet schakelen

3min ALL-OUT

6min ALL-OUT

12min ALL-OUT

Je kan deze testen uitvoeren op dezelfde dag maar ik raad aan om ze te verdelen over 2 of 3 dagen.

Na het aanvragen van de test ontvang je een uitgebreide uitleg en gedetailleerde beschrijving van het protocol en de testen.

Verder staat erin hoe je de testen kan verdelen over de dagen, welke warming up je moet uitvoeren en hoeveel herstel er tussen de testen moet zitten etc.


Nee, je hebt een vermogensmeter nodig of een (smart)trainer zoals een Tacx Neo of Wahoo KIckr die nog steeds nauwkeurig zijn tijdens de korte 20s sprint.

Hoe werkt de test?

1. Voer de testen uit - Het enige wat je nodig hebt is een vermogensmeter

Nadat je de test hebt aangevraagd ontvang je alle informatie die je nodig hebt om de verschillende testen goed uit te voeren. Het maakt niet uit wanneer en waar je de testen uitvoert, zolang je de testen maar binnen een paar dagen na elkaar doet. Ik raad aan om de testen te verspreiden over 2 of 3 dagen.

Het protocol bestaat uit een 20s sprint test, 3min all-out, 6min all-out en 12min all-out.

Je verzend deze trainingsbestanden (fit. bestand), waarna deze gegevens geanalyseerd worden en verwerkt in het testrapport. 

2. Resultaten - Jouw fysiologie, metabolisch profiel en individuele trainingszones

Je krijgt een compleet testrapport met alle bovengenoemde parameters en grafieken die je gaan helpen de kennis toe te passen in de praktijk. Verder krijg je nog uitgebreid advies mee wat de beste training zijn om jouw doelen te bereiken.

3. Train zonder twijfels - De resultaten zullen je vertellen waaraan je moet werken de komende tijd.

Doordat je een compleet beeld krijgt van jouw fysiologie en metabolisch profiel, krijg je als het ware een kijkje ander jouw motorkap. Hierdoor weet je precies aan welke knopen je moet draaien om jouw doelen te bereiken. Dit alles kan zonder een bezoek aan een laboratorium. Alleen jezelf, jouw fiets, je vermogensmeter, buiten op de weg of op jouw indoor trainer

Prijs

 • Inscyd PPD Test
 • 119,-
 • Test uitgevoerd op eigen fiets. (Smart)trainer en/of vermogensmeter noodzakelijk
 • Zelf uit te voeren, waar en wanneer het jou uitkomt
 • Een compleet beeld van jou fysiologie. Naast FTP inzicht in VO2max, VLamax, Fatmax, Carbmax, Sterke en Zwakke punten
 • Individuele trainingzones die niet gebaseerd zijn op precentage maar op jouw fysiologie
 • Rapport van de resultaten met advies over de meest efficiente trainingen voor jou als individu
 • Test protocol te verdelen over 1,2 of 3 trainingen
 • *stapppel korting van toepassing. Wil je zelf meerdere testen afnemen of ben je een team, vereniging, fietsgroep. Neem dan contact op voor korting
 • vraag de test aan

Contact

Zit je nog met vragen over de INSCYD test? Of twijfel je of het wel wat voor jou is? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.